Simplicitat – complexitat: la subjectivitat dels conceptes

Continuant amb la teoria del caos (1) ens fixem en termes que d’entrada semblen oposats o contraris. El que ens indica la teoria del caos és que ambdues situacions ho poden ser a la mateixa vegada perquè un objecte, la vida mateixa, no és ni simple ni complexa, ho és la relació que establim nosatres amb l’objecte, en la manera com interactuem. Nosaltres, amb les nostres percepcions, atorgem ordre i significats als esdeveniments, a les coses i interactuem.

“El caos ens diu que tot està, en definitiva, connectat amb tot (i això és, precisament, el que pretén l’hipertext)”. (2)

Si som nosaltres els que atorgem a una cosa la categoria de simple o de complex, vol dir que hi ha una important càrrega de subjectivitat en l’accepció del concepte. El cervell ha desenvolupat estratègies en aquest sentit: activitats que realitzem diàriament de forma mecànica estan interioritzades i no pensem que les hem de fer, les realitzem”automàticament”.  Donem fets per descomptat sense aturar-nos a raonar perquè hem establert una relació causa-efecte que ja ens és útil, per tant, no la qüestionem. I així creem estereotips. La tendència a la simplicitat, a no raonar que dins la simplicitat hi ha també l’abstracció, la complexitat, allò subtil, el detall, no fa més que abocar-nos a “no pensar”.

Simple-complex també té a veure amb l’etiquetatge i la dualitat que el nostre pensament estableix. Tenim tendència a posar etiquetes úniques, que normalment tenen el seu contrari. Però la teoria del caos indica que allò simple i complex ho és al mateix temps i un exemple el trobem en la pintura abstracta, que sota una aparença “caòtica” hi ha un ordre intern. I és que, com deiem en l’anterior post, caos no significa desordre, és un altre tipus d’ordre.

MOMA:The Painting Techniques of Jackson Pollock

 

(1) (2). Campas, J. Estudis sobre la teoria del caos. Barcelona. UOC

Imatge: Jackson Polloc. Blue poles (1952) National Portrait Gallery, National Gallery of Australia

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s